Det personliga köket – vi använder handtag i exklusiv design och material som aldrig förr

Det personliga köket – vi använder handtag i exklusiv design och material som aldrig förr

Under de senaste åren har vi haft ett ökat intresse för design och kvalitet. Produkterna som omger oss i vår vardag ska inte längre bara vara användbara och praktiska – utan också i en läcker design av hög kvalitet.

Vårt förhållningssätt till inredning har förändrats. Där vi tidigare främst fokuserat på funktionalitet, praktiska indelningar och prisvärdhet har vi under senare år särskilt fokuserat på design och kvalitet. Vi är villiga att offra mer pengar för kvalitet och vill i allt större utsträckning visa vår personlighet i inredningen. Det gäller förstås även det sätt vi inreder våra kök. Vi lägger gärna pengar på vackra bänkskivor, högteknologiska armaturer och massiva mässingshandtag. Handtagen är inte längre bara ett praktiskt inslag i vårt kök utan har blivit ett riktigt designelement. Vi ser nu också att flera exklusiva varumärken inom snickerikök, som Smedstorp, använder handtag för att komplettera sin design.
Copenhagen Home Design ser vi en markant ökning i efterfrågan på kvalitetshandtag. Idag använder vi handtag för att ge vårt kök personlighet och är villiga att betala för kvalitet och rätt design. Vi ser att handtag gjorda av starka material som massiv mässing och rostfritt stål har blivit mycket mer populära. Dessa material har en lång livslängd så att de kan hålla i generationer.


Det har blivit vanligare att uppmärksamma varje detalj i hemmet – och vi vill att allt ska passa ihop. Tendensen är att välja handtag, dörrhandtag och lampor i samma material för att skapa en helhet och röd tråd genom inredningen.  Vi ser också ett större intresse för specialdesignade produkter. Det kan till exempel vara en önskan om räfflade kökshandtag som både ska matcha den exklusiva och räfflade armaturen du har i köket, samt Patrone-lamporna från Thorup Copenhagen.

Kökstrender 2022

Det vita köket utan handtag har varit det dominerande valet i många år. Men de senaste åren har djärva nya kökstrender gjort ett starkt intryck på oss. Färgerna i våra kök är verkligen på framfart, både iögonfallande, starka färger eller mjuka pasteller. Dessutom har vi blivit modigare när det gäller att kombinera färger, material och texturer. Vi mixar, matchar och leker med kompositioner. Och väljer vi slutligen samma material till både kök och bänkskiva ser man ofta fronter med handtag som bryter den annars så strikta looken.
En annan växande trend är viljan att komma lite närmare naturen med ”levande” och organiska material. Därför ser vi även flera varma träkök med bänkskivor i natursten, t.ex. från Borderstone, kombinerat med effektfulla handtag i mässing. Handtagen har kommit tillbaka. Genom att fokusera på handtagens design och material kan du ändra stämningen och stilen i köket.

Det är tydligt att många betraktar kökshandtagen som ett designelement där de har möjlighet att sticka ut. Copenhagen Home Design erbjuder handtag i många olika stilar, material och prisklasser.  Just nu är varma färger och naturmaterial väldigt efterfrågade och framförallt mässing och bronserad mässing har bra vind i seglen. Mässing är ett material som tilltalar många, dels för att det är starkt och dels för att det är ett levande material som patinerar på ett otroligt vackert sätt över tid. Handtag i mässing eller bronserad mässing kan bidra till att ge en varm motpol i inredningen – och det är något som är väldigt populärt just nu. En annan hit är handtagen med det mindre traditionella diamantslipade mönstret – det spår vi en ljus framtid för.

Ett mer miljömedvetet val

När vi pratar kökstrender är det svårt att inte nämna danskarnas vilja att göra mer miljömedvetna val. De senaste årens växande miljömedvetenhet har gjort att allt fler danskar vill sluta med slit-och-släng-kulturen. Därför har det också blivit modernt att upcycla sitt nuvarande kök. Istället för att slänga ut ett välfungerande kök kan du uppdatera ditt befintliga genom att exempelvis måla luckorna eller byta handtag. Med rätt handtag kan du ge ditt kök en personlig prägel, oavsett om du vill ha en romantisk, minimalistisk eller funktionell look. På så sätt blåser man liv i ett äldre kök. Det kan vara ett enkelt och miljömedvetet sätt att förnya köket utan att det kostar en förmögenhet.

AllaNyhet