Ska man välja mässing med eller utan lack? – och vad innebär patina?

Ska man välja mässing med eller utan lack? – och vad innebär patina?


Mässing utan lack

Hos Copenhagen Home Design hittar du många produkter i mässing. Mässing är ett levande material som förändras över tid – det patinerar. Patineringsprocessen sätter igång så snart du får din produkt och öppnar förpackningen. Obehandlad mässing börjar naturligt patinera när metallen oxiderar och kommer i kontakt med sin omgivning, såsom luft eller vatten. Kort sagt innebär det att produkten kommer att förändras kontinuerligt.

I den processen skapas ett lager av mörkare nyanser ovanpå den befintliga metallen. Det är väldigt individuellt hur en produkt patinerar och har du köpt kökshandtag, knoppar eller dörrhandtag i mässing kan dessa även patinera olika i förhållande till varandra, vilket kan bidra till att skapa ett dynamiskt, levande och inte minst unikt uttryck i ditt Hem. Som huvudregel kan man säga att en produkt patinerar mest där produkten berörs mest. Ibland börjar patineringen med små ”fläckar” eller små mörka partier, men med tiden blir patineringen mer enhetlig och riktigt vacker.

Vill man bromsa patineringen går det bra att polera en mässingsprodukt med rätt polermedel. Vid putsning framträder den ursprungliga ytan igen. Kom ihåg att välja rätt polermedel för rätt metall.

Till våra mässingslampor från Thorup Copenhagen säljer vi dessutom ett Brass Care Kit bestående av en polersvamp som hjälper till att bevara glansen och den ljusa finishen på lamporna.

Lackerad mässing

Om du inte vill att dina kökshandtag eller dörrhandtag ska få patina omedelbart kan du välja att köpa produkten i en lackad version. I vår kollektion av både handtag, knoppar och dörrhandtag finns ett brett utbud av produkter med lack. Detta kommer alltid att beskrivas i vår produkttext. Lacken skyddar produkten mot patinering och säkerställer att den behåller sin enhetliga yta under lång tid.

Vad är patinering?

Ordet patina kommer ursprungligen från italienska och betyder ”beläggning”. Här avses den beläggning som ofta uppstår på metaller, särskilt mässing, koppar och brons när materialet utsätts för luft, vatten, förändrade temperaturer eller liknande. Patina används dock oftast som en positiv beskrivning av det förändrade utseende som uppstår över tid – när något patineras kan man se att en produkt har ”levt”. Många anser också att patinering ger produkten ett ännu vackrare utseende än vad den ursprungligen hade. Därför är det många som väljer att låta sina handtagknoppar eller dörrhandtag patineras medvetet, så att denna vackra, charmiga och unika yta växer fram allteftersom produkten används.

AllaGuideProduktinformation