Så monterar du dina nya handtag

Så monterar du dina nya handtag


Oavsett om du ska montera handtag i ditt nya kök eller vill byta ut handtagen i ett befintligt kök har vi en guide åt dig.

Med en borrmall är det enkelt att montera handtag. Med den praktiska mallen kan du anpassa och markera hålens placering så att knoppar och handtag monteras korrekt och exakt varje gång.
Borrmallens list kan vila på kanten av luckan eller lådan, så att du kan placera mallen helt rakt och se till att hålen placeras exakt och i en rak linje varje gång. På samma sätt säkerställer borrmallen att det är rätt avstånd mellan skruvhålen.

Montering av handtag i nytt kök:

Följande behövs för montering:
Skruvmejsel
Borrmall
Blyertspenna
Borr med Ø4, Ø5 eller Ø6 mm (beroende på storleken på monteringsskruvarna).
Borrmaskin
Ev. tumstock

  1. Först väljer du om handtaget ska sitta i mitten eller i sidan. Om handtaget ska sitta i mitten markera luckans mitt med hjälp av en linjal och en penna och placera sedan borrmallens mitt vid markeringen. Om handtaget ska monteras på sidan, placera borrmallen så att den ligger i linje med lådans/luckans kant enligt bilden nedan. Oavsett ser borrmallen till att alla handtag sitter på exakt samma ställe.
  1. Använd borrmallen för att markera var hålen ska borras. Borrmallen har hålavstånd från c/c 32 mm till c/c 320 mm. Det är avståndet mellan handtagets två skruvhål som bestämmer detta.
  2. Borra hål enligt markeringarna. Se till att du väljer rätt typ av borr i rätt storlek.
  3. Använd sedan en skruvmejsel med ett lämpligt skruvhuvud för att montera handtaget. Vi rekommenderar att du drar åt alla handtag med en skruvmejsel för att inte skada gängorna.

Byt ut äldre handtag mot nya:

Om du vill byta ut de befintliga handtagen i köket börjar du med att mäta avståndet mellan de två skruvhålen från det gamla handtaget. Det är viktigt att avståndet mäts från mitten av det ena hålet till mitten av det andra hålet. Detta mått kallas c/c och mäts alltid i millimeter. Om det till exempel är 12,8 cm mellan de två hålen behöver du ett grepp som har ett hålavstånd c/c 128 mm.
Det är värt att nämna här att några millimeters differens inte bör göra någon större skillnad. Detta kan bland annat bero på att hålet har borrats lite snett.

De vanligaste hålavstånden på handtag är c/c 96 mm, c/c 128 mm och c/c 160 mm, men hos Copenhagen Home Design hittar du ett stort urval av handtag i över 30 olika längder.

Om du vill ha handtag som är längre än de befintliga kan det vara en idé att välja ett bredare handtag, ett profilhandtag som ligger i nivå med luckan eller ett handtag med en bakplatta som täcker gamla skruvhål.

Hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar gällande monteringen av handtag. Skriv till oss på mail@copenhagenhomedesign.dk.

 

AllaGuideProduktinformation