Ska jag välja ett dörrhandtag med hålavstånd c/c 30 eller c/c 38 mm?

Ska jag välja ett dörrhandtag med hålavstånd c/c 30 eller c/c 38 mm?


När du behöver byta dina
dörrhandtag är det flera saker du måste tänka på. En av de sakerna är om du ska välja dörrhandtag med ett centrumavstånd på 30 eller 38 mm.

Om du ska välja det ena eller det andra beror på vilken typ av dörr du har. Huvudregeln är att om du har nyare dörrar ska du använda c/c 30 mm och om du har äldre dörrar ska du välja c/c 38 mm. Det beror dock i realiteten på avståndet mellan de två skruvhålen för montering av rosetten, vilket visas nedan. Vi rekommenderar därför att du tar bort ett av dina nuvarande dörrhandtag för att kunna mäta avståndet exakt.

Nya dörrar

De flesta nya dörrar har, på båda sidor om dörren, två stora hål på Ø 40 mm där dörrhandtaget monteras. Se ritningen nedan. I mitten av hålen finns ett genomgående hål där dörrhandtagsstiftet – även kallat tvärstiftet – ska sitta. Bredvid detta hål finns två mindre skruvhål för genomgående skruvar. Och det är avståndet mellan skruvhålen som avgör om du ska välja c/c 30 eller c/c 38 mm. Det är viktigt att mäta från mitten av det ena hålet till mitten av det andra hålet. 

Äldre dörrar

Har du däremot äldre dörrar i ditt hem så kommer de oftast inte ha dessa stora hål utan snarare bara ett litet hål för dörrhandtagsstiftet. Om så är fallet, välj c/c 38 mm och montera dörrhandtag + rosetter med korta träskruvar direkt in i träet. Om dina äldre dörrar har både hål för dörrhandtagsstift och skruvhål är det återigen avståndet mellan skruvhålen som avgör om du ska välja c/c 30 eller c/c 38 mm.

Undrar du över något?

Om du fortfarande är osäker på vilket avstånd du ska välja hjälper vi dig gärna. Skicka gärna bilder på din dörr framifrån och från sidan till oss på mail@copenhagenhomedesign.dk, så hjälper vi dig med vilka dörrhandtag du behöver.

GuideProduktinformation